Helyben Vedd Meg! kampány a helyi, környezetbarát vásárlásért Zuglóban

Miért autózol messzire friss zöldségért, egy csokor virágért vagy egy tollbetétért? Helyben Vedd Meg! 

A Magyar Kerékpárosklub az Active Access nemzetközi projekt keretében szeptemberben kampányt indít, mely a környezetbarát, főként kerékpáros és gyalogos vásárlást kívánja ösztönözni. Miért? Mert a helyben vásárlással időt és pénzt is spórolsz meg, hiszen a szállítással együtt járó költségek lecsökkennek, nem beszélve az autós bevásárlások során keletkező környezeti terhelésről.

A Magyar Kerékpárosklub idén ősszel indítja be a kampányt Zuglóban - 2011 tavaszától pedig városszerte - a helyi környezetbarát fogyasztói magatartás ösztönzésére. Számtalan kutatás bizonyítja ugyanis, hogy a rendszeresen autóval, nagy bevásárlóközpontokban történő vásárlások nem csak a vásárlóknak kerülnek többe, hanem tönkreteszik a lokális kereskedelmet és szolgáltatóipart, valamint indokolatlanul nagy terhet jelentenek a környezetnek is.

Mit javasolunk?

Élj, közlekedj és vásárolj aktívan! Ha vásárlásaidat kerékpárral, vagy gyalogosan végzed, megspórolod a benzinpénzt és az autózás egyéb velejáró költségeit (parkolás, amortizáció stb.) emellett a környezetet sem szennyezed, és teszel egészségedért is. 

Gondolkodj helyben! A lakóhelyedtől távol eső kereskedelmi központok helyett próbáld ki a helyi üzleteket, ahol nem csak élelmiszert, hanem ruhát, villanykörtét, tollbetétet és minden mást megtalálsz, vásárlásaidhoz még csak utaznod sem kell!

Számolj utána, vásárolj tudatosan! Ha kiszámolod, hogy az alkalmi nagybevásárlások során mennyi felesleges dolgot megveszel, akkor még jobban megéri a napi szükségleteidnek megfelelő mennyiségű, friss áru helyi beszerzése. 
 
Válaszd a mosolyt! A helyi kereskedők mindent megtesznek azért, hogy visszatérj hozzájuk, így a friss áruk, a kedvező árak mellett egy jó beszélgetést, egy kedves mosolyt is kaphatsz tőlük, nap mint nap. Ne feledd, vásárlásaiddal a helyi közösséget támogatod, melynek te is része vagy! 

Miről szól a kampány?

A 2010 őszén kezdődő Helyben Vedd Meg! kampány során a helyi kereskedők és a helyi lakosok bevonásával felmérjük a vásárlói igényeket, feltérképezzük a helyi kereskedelmi hálózatokat, és különböző ösztönző akciókat szervezünk. A helybenveddmeg.hu honlap és további tájékoztató anyagok segítségével azt kívánjuk elérni, hogy a lakosok ismerjék meg lakóhelyük kínálta lehetőségeket, a kereskedők pedig a lakók igényeit, amelyekhez alkalmazkodva alakíthatják kínálatukat, hogy  még többen választhassák a helyi, környezetbarát vásárlást. A zuglói eredményeket felhasználva 2011 tavaszán  szeretnénk a város több pontján is elindítani  a Helyben Vedd Meg! kampányt.